reklam
reklam

SON DAKİKA

Evden Eve Taşıma 0542 627 38 42
reklam

Kandilli: Çürük binalara girmeyin

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener artçıların süreceğini belirtti. Çürük binalara girilmemesi uyarısı yapan Özener, “Panik olarak algılanmasın ama 2017 Bodrum Kos depreminden sonra 10 bin civarında artçı sarsıntı oldu” dedi.

Kandilli: Çürük binalara girmeyin
Bu haber 31 Ekim 2020 - 9:36 'de eklendi ve 50 views kez görüntülendi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, deprem sonrası Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Değerlendirme Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Özener, “Saat 14.51’de Ege Denizi’nde Seferihisar Doğanbey açıklarında deprem meydana geldi. Bizim tespitlerimize göre moment büyüklüğü 6.9 büyüklüğünde. Büyüklük rakamları değişebiliyor. Aralarında 01, 02 büyüklük farkı olabiliyor. Dolayısıyla depremin büyüklüğü 7 civarında. Yaklaşık derinliği 10-12 kilometre olan sığ bir depremden söz ediyoruz. Kırılan 30-40 kilometre civarında bir fay. Normal bir faylanma depremi. Bölge sismik olarak oldukça etkin bir bölge. Egede, anakarada, denizde deprem olduğu zaman oldukça etkili oluyor” dedi.

TSUNAMİ UYARISI

Depremden 9 dakika sonra tsunami uyarısında bulunduklarını söyleyen Prof. Dr. Özener, şöyle konuştu: “Tsunami meydana geldi. Kandilli Rasathanesi aynı zamanda bölgesel deprem ve tsunami izleme değerlendirme merkezi. Buradaki arkadaşlarımız deprem olduktan 9 dakika sonra tüm üye ülkelere ve AFAD’a tsunami uyarı mesajını gönderdi. Ölçülen dalga boyu ise yaklaşık 50-60 santim civarında. Vatandaşlara uyarıda bulunuyoruz, kıyı bölgelerindeyseniz, denizde bir deprem meydana geldiyse mümkün olduğunca en hızlı sürede kıyıdan uzaklaşmakta ve yüksek yerlere çıkmakta fayda var.”

‘DİKKATLİ OLUN’

Artçı sarsıntıların devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Özener vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Artçıların süreceği çok açık. Dolayısıyla artçılara hazırlıklı olmalıyız. Çürük binalara girmemeli, yetkililerin açıklamalarını takip etmeliyiz. Panik olarak algılanmasın ama 2017 Bodrum Kos depreminden sonra 10 bin civarında artçı sarsıntı oldu” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat da, “Artçılar olacaktır. Vatandaşlarımızın dikkatli olmasını rica ederiz” dedi.

VATANDAŞLAR DIŞARIDA BEKLİYOR

Deprem sonrası sokaklara dökülen vatandaşlar, dışarıda bekleyişlerini sürdürdü. Uzun süre evlerine giremeyen vatandaşlar telefonlara sarılıp sevdiklerine ulaşmaya çalıştı.

Uzmanlar, artçı depremlerin olabileceğini belirterek, hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarıyor. Özellikle orta hasar görmüş binalara dikkat etmek gerektiğini söyleyen uzmanlar, orta hasar almış binaların artçılarla yeni yıkımlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da, İzmir’deki depremin ardından bölgedeki hasarlı binalara girilmemesi uyarısında bulundu. AFAD’ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “İzmir açıklarında meydana gelen deprem sonrası arama kurtarma ve ilk yardım ekipleri bölgeye ivedilikle gönderildi. İzmir’in yanı sıra çevre illerden de personel ve araçlar destek amacıyla bölgeye sevk edildi” denildi.

reklam
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
reklam
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA